zapis Evropski mesec možganov

Rok Berlot


304 milijarde evrov ... Okvirna ocena stroškov bolezni možganov od januarja 2013 v Evropi, podana na spletni strani Evropskega sveta za možgane, še naprej nezadržno raste. Za zneskom, povezanim z zdravljenjem in obravnavo bolnikov ter znižano kvaliteto njihovega življenja, zmanjšano produktivnostjo in zgodnjo umrljivostjo, pa se skriva še precej več: množica osebnih in družinskih zgodb, zaznamovanih zaradi nevroloških in psihiatričnih bolezni.

Obenem navedeno predstavlja velik izziv za zdravstvene delavce, raziskovalce in oblikovalce politike. Po obdobju, v katerem je bil dosežen velik napredek na nekaterih drugih področjih znanosti o življenju, se zdi, da je napočil čas za velike korake tudi v nevroznanosti. Le-ti pa bodo v precejšnji meri odvisni od skupnih naporov raziskovalcev različnih znanstvenih disciplin in narodnosti.

Za odločitvijo Evropske komisije, da mesec maj v letu 2013 proglasi za Evropski mesec možganov, se skriva zavedanje o skupnih izzivih, s katerimi se soočamo Evropejci. Evropski svet za možgane v tekočem mesecu odločevalce in širšo javnost še dodatno opozarja na dosežene uspehe in vprašanja, ki so še pred nami.

Ob začetku evropskega meseca možganov je Evropska komisija predstavila 150 milijonov evrov vredno naložbo v dvajset novih mednarodnih raziskovalnih projektov s področja nevroznanosti. V sklopu evropskega meseca možganov se vrstijo različni dogodki, na katerih predstavljajo evropske raziskave in inovacije na področju ved o možganih. Osredotočajo se na dosedanje uspehe in nove izzive za evropsko nevroznanstveno skupnost, opozarjajo na pomen zdravih možganov za zdravje Evropejcev, obenem pa skušajo spodbuditi odločnejši boj proti boleznim možganov.

Ob boku dogodkom po Evropi aktivnosti potekajo tudi v Sloveniji. Akcija Za možgane je bila izpostavljena v prvi izdaji glasila EBC News, ki ga izdaja Evropski svet za možgane.

V sredo, 22. maja, boste na stojnici na Stritarjevi ulici v Ljubljani lahko izvedeli več o delovanju možganov, pomenu bolezni možganov za posameznike in družbo ter o dosežkih in izzivih raziskovanja možganov. Akcijo Za možgane in partnerska društva bomo predstavili tudi 23. in 24. maja v avli Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in pritličju ljubljanske Nevrološke klinike.