Skrb za možgane

Bolezen in upad sposobnosti nista neogibni posledici staranja.
Uspeh v boju z demenco?

S podaljševanjem pričakovane življenjske dobe se predvideva tudi porast v pogostnosti demence. A podatki iz nedavne raziskave (Satizabal s sod., 2016) kažejo drugačen trend. V štirih zaporednih obdobjih (1977–1983, 1986–1991, 1992–1998 in 2004–2008) je petletno tveganje za razvoj demence pokazalo upad. Učinek je bil omejen na ljudi z višjo izobrazbo in ni bil odvisen od starosti, spola ali statusa apolipoproteina E4 (oblika gena APO, ki je vpletena v razvoj alzheimerjeve bolezni). Upad pojavnosti demence v tej raziskavi je spodbuden. Ni ga bilo mogoče pojasniti z zmanjšanjem pogostnosti bolezni srca in ožilja, kar kaže na pomen drugih dejavnikov, kot so izboljšana prehrana, počitek in stopnje telesne aktivnosti in poudarja skrb za zdrav življenjski slog v boju z demenco.

Pogostnost bolezni se s staranjem prebivalstva povečuje, kar močno bremeni ne le nacionalne zdravstvene blagajne, temveč gospodarstvo v celoti. Zaradi tega je uporaba znanstveno podprtih strategij za zdravo staranje čedalje bolj pomembna.

S tem namenom v nadaljevanju predstavljamo izbor znanstveno podprtih napotkov za zdravo življenje s poudarkom na skrbi za zdravje možganov. Napotki poudarjajo pomen tistega, kar preverjeno deluje in kar lahko storimo sami – združevanja zdrave prehrane z zadostno telesno, umsko in družabno aktivnostjo ter kakovostnim počitkom.


Starostna struktura prebivalcev EU, kot je bila videti leta 2010 (sivo) in kot je napovedana za 2050 (barve). Do leta 2020 bo pričakovana življenjska doba blizu 80 let, do leta 2050 pa sestava prebivalstva v Evropski uniji po starosti ne bo več podobna piramidi, saj se zaradi staranja prebivalstva oži pri dnu in širi proti vrhu.

Spanje
Spanje igra pomembno vlogo pri utrjevanju spominov in čiščenju presnovnih odpadnih produktov iz možganov.
Pomanjkanje spanja ali slabo kvalitetno spanje vpliva na te in na druge procese v možganih, kar lahko povzroči glavobole, poslabša počutje in miselne sposobnosti. Pomanjkanje spanja je dejavnik tveganja za kap in demence. Strokovnjaki so soglasni v priporočilu, da je za optimalno zdravje potrebnih vsaj sedem ur spanja na dan. K boljšemu spancu pripomore upoštevanje priporočil o spalni higieni, kot so: urejen urnik spanja in zbujanja, spanje v temni sobi ter izogibanje uživanju alkohola, kofeina in nikotina pred spanjem.

Gibanje
Telesna aktivnost je eden izmed glavnih dejavnikov, ki ohranjajo možgane zdrave in so povezani z nižjim tveganjem za demence. Gibanje na možgane vpliva neposredno in posredno.
Neposredni učinki se kažejo v pospešeni rasti novih možganskih celic in nastajanju krvnih žil.
Posredno pa so pozitivni učinki telesne vadbe opazni preko zmanjševanja tveganja za povišan krvni pritisk, sladkorno bolezen in debelost, ki so prav tako dejavniki tveganja za demenco. Če želimo uživati pozitivne učinke gibanja, je pomembno, da je gibanje redno in vsaj srednje intenzivno, sicer pa so pozitivni učinki opazni ne glede na starost. Ni še povsem znano, katera vrsta vadbe je optimalna za zdravje možganov.

Prostočasne aktivnosti
V restavraciji namesto pice izbereš solato in greš potem še v fitnes. Ponočevanje s prijatelji se je umaknilo zgodnjemu odhodu v posteljo, saj imaš naslednji dan veliko dela. Včasih se ti zdi, da je cena za zdrav življenjski slog in zdravo staranje enostavno previsoka – obstaja sploh še kaj, v čemer lahko brez slabe vesti uživaš?
Znanstvenikom postaja čedalje bolj jasno, da je sodelovanje v aktivnostih, ki so ti všeč in ki te zanimajo, eden izmed ključnih vidikov zdravega staranja.

Kognitivni trening
S starostjo povezan upad kognitivnih funkcij, ki največkrat prizadene spomin in sposobnost reševanja problemov, je nekaj običajnega in se dogaja skoraj vsakemu.
Res pa je tudi zelo majhna sprememba kognitivnih funkcij moteča in lahko močno vpliva na naš vsakdanjik. Na srečo obstajajo ukrepi, od spremembe načina prehranjevanja do večje fizične aktivnosti, ki lahko upočasnijo ali celo ustavijo starostni upad kognitivnih funkcij. Če se želimo lotiti popravljanja določene funkcije, imamo na razpolago vrsto metod in programov za kognitivni trening za izboljšavo spomina, pozornosti in sposobnost sklepanja.